Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Η ΣΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Δεν είναι τυχαίο που ξένες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι η ελληνική διατροφή  και η κατανάλωση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων αποτελεί ασπίδα για την εύρυθμη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης χρήση ελληνικών προϊόντων ομορφιάς μόνο από παραγωγούς που σέβονται την Ανθρώπινη αξία και χρησιμοποιούν φυτικές ελληνικές πρώτες ύλες.

1. Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ 7 ΧΩΡΩΝ!
Ο Ancel Keys ξεκίνησε μαζί με τους συνεργάτες του, λίγο πριν το 1960 μία μελέτη που βασιζόταν στην επιρροή της διατροφής στην υγεία . Στην μελέτη του αυτή συμμετείχαν περίπου 13.000 άτομα τα οποία επιλέχθηκαν από 16 περιοχές 7χωρών (Φιλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα) με στόχο να  διερευνηθεί η ασαφής μέχρι τότε σχέση μεταξύ δίαιτας και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η μελέτη κράτησε 25 έτη και τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ενθαρρυντικά υπέρ της ελληνικής κρητικής διατροφής. Τα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές που μελετήθηκαν ήταν πολύ μικρότερα στην περιοχή της Κρήτης.
Οι επιστήμονες απέδωσαν τα μικρά ποσοστά θνησιμότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης στις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες (ελαιόλαδο,λαχανικά, φρούτα) του πληθυσμού της.
 
 
Διάγραμμα 1. Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο ανά 1000 άτομα στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν στη Μελέτη των Επτά Χωρών, μετά από τα 25 έτη παρακολούθησης. Δίνεται ο μέσος όρος της θνησιμότητας για δύο πληθυσμούς που μελετήθηκαν από τη Φινλανδία, για τρεις πληθυσμούς που μελετήθηκαν από την Ιταλία, για 5 πληθυσμούς που μελετήθηκαν από τη Γιουγκοσλαβία και για 2 πληθυσμούς που μελετήθηκαν από την Ιαπωνία. Κανένας από τους επιμέρους πληθυσμούς δεν παρουσίαζε θνησιμότητα μικρότερη από την Κρήτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στην Ολλανδία, μελετήθηκε ένας πληθυσμός.(Προσαρμογή από Menotti et al. 1999)
 
 
2. ΜΕΛΕΤΗ TOY ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ROCKFELLER
 
Το νησί της Κρήτης είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον την επιστημονικής κοινότητας ήδη από το 1948, τότε που ερευνητές από το Ίδρυμα Rockefeller των Ηνωμένων Πολιτειών, κλήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν μεταπολεμικά οι «κακές» συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της Κρήτης. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση της δίαιτας των Κρητικών, η οποία προς έκπληξη των ερευνητών ήταν διατροφικά επαρκής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες περιορίζονταν στις περιοχές με πολύ χαμηλό εισόδημα και με πολύ μικρή παραγωγή τροφίμων από τις ίδιες τις οικογένειες.Σε γενικές γραμμές οι ερευνητές συμπέραναν ότι «στο σύνολό τους, ο τρόπος διατροφής και οι διατροφικές συνήθειες ήταν υπερβολικά καλά προσαρμοσμένες στις φυσικές και οικονομικές πηγές της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες των κατοίκων της».
 
 
3. Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SERGE RENAULT


 
Το 1988 o Serge Renault / διευθυντής του τμήματος καρδιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στην Λυών της Γαλλίας πραγματοποίησε μία έρευνα στην οποία συμπεριέλαβε 600 περίπου άτομα που είχαν υποστεί καρδιακό έμφραγμα.
 
Χώρισε σε δύο ισάριθμες ομάδες τους ασθενείς και τους έδωσε σαφής διατροφικές οδηγίες. Στην πρώτη ομάδα πρότεινε την μεσογειακή δίαιτα που σχετίζεται με την κρητική διατροφή (ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά κ.α) και στην δεύτερη ομάδα πρότεινε διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Καρδιολογίας.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν αφού μέσα σε 2 χρόνια και 3 μήνες περίπου 16 ασθενείς είχαν καταλήξει (ποσοστά θνησιμότητας για την ομάδα που είχαν διατροφικές συνήθειες (χαμηλά λιπαρά) σύμφωνα με το Αμερικάνικο ινστιτούτο καρδιολογίας, άγγιζαν το 70 -75%). Θεώρησε εγκληματικό να συνεχίσει την έρευνα αφού τα αποτελέσματα ήταν υπέρ της ελληνικής διατροφής.
Επιπλέον, μετά από 4 έτη η δίαιτα Κρητικού τύπου σχετίστηκε με μείωση του ποσοστού των συνολικών θανάτων κατά 56% και με μείωση της συχνότητας καρκίνου κατά 61% (De Longeril et al. 1998)
 
Πηγή:  http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου