Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τι είναι τελικά το barcode;


Τι είναι τελικά το barcode; Η ιστοσελίδα μας www.hellascorner.com επικοινώνησε με την εταιρεία GS1 Ελλάς η οποία δημιουργεί barcode, προκειμένου να ενημερωθούμε για το αν ο ραβδωτός κώδικας μαρτυρά την προέλευση ενός προϊόντος . Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι η απάντηση τους ήταν άμεση και αναλυτική. Σπάνια εταιρείες απαντάνε σε τυχόν απαιτήσεις μας για ενημέρωση. Εξαιρετική η ποιότητα υπηρεσιών τους.
Τι είναι το barcode;
Το barcode, στο οποίο αναφέρεστε, είναι ένα μέσο απεικόνισης ενός αριθμού με τρόπο τέτοιο που να είναι αναγνώσιμος από ειδικές συσκευές ανάγνωσης (barcode scanners) κυρίως στα σημεία λιανικής πώλησης. Ο ίδιος ο κωδικός είναι ένας αριθμός 13 ψηφίων που απλά προσδιορίζει μοναδικά ένα προϊόν σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα.
Τα τρία πρώτα ψηφία του φανερώνουν τον τόπο προέλευσης ενός προϊόντος;
Ο ίδιος ο αριθμός ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ σε σχέσει με την προέλευση, παραγωγή, είδος ή "εθνικότητα" του προϊόντος. Το μόνο που μπορεί να δηλώσει το 520,  είναι ότι ο κωδικός αυτός αποδόθηκε σε κάποια εταιρεία από την GS1 Ελλάς ΑΕ. Η εταιρεία αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ' ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (π.χ φασόν). Συνήθως, εκείνος που αποδίδει τον κωδικό σε κάποιο προϊόν είναι ο ιδιοκτήτης του brand name του προϊόντος, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό και κυρίως δεν προδιορίζει την χώρα παραγωγής (π.χ: αναψυκτικό που παράγεται και εμφιαλώνεται στην Ελλάδα μπορεί να έχει κωδικό που έχει δοθεί από GS1 Germany στον εκεί ιδιοκτήτη του brand name.)
Ποιος είναι αρμόδιος για την διαχείριση και απόδοση των κωδικών GS1;
Σχεδόν σε όλες τις χώρες, αρμόδια για τη διαχείριση και την απόδοση των κωδικών GS1, δεν είναι κάποια δημόσια αρχή. Στη Ελλάδα τους κωδικούς αυτούς διαχειρίζεται η GS1 Ελλάς ΑΕ.
Για να τα πούμε λίγο πιό απλά τα πράγματα. Μπορεί κάποιος να εισάγει ένα προϊόν (π.χ. από την Κίνα ) να του δώσει ένα όνομα έδώ όπως το θέλει και να του βάλει ένα barcode επάνω που ξεκινάει από 520. Απλή και νόμιμη διαδκασία. Δεν παύει όμως να είναι "βαφτισμα" του προϊόντος.
πηγή:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου